Over Solgu | Contact | bel 030 280 32 86

Studenten Denken & Tanken

Voor een leuk sociaal studentenleven in Utrecht!!!

Sluit je aan bij de denktank van studenten met én zonder beperking!

2019 Denken&Tanken foto studenten

2019 Denken&Tanken foto studenten

Wie zijn wij?

Denken&Tanken is een onderdeel van het Solgu en komt op voor de belangen van studenten met een beperking in Utrecht.

Wil je een stageplaats bij Denken&Tanken? Lees meer!

Borrel Denken&Tanken

Denken&Tanken organiseert regelmatig activiteiten en borrels voor studenten met en zonder beperking.

Denk&Tank je met ons mee?

Ben jij student HBO of WO in Utrecht? Wil je graag iets betekenen voor medestudenten? En houd je wel van een drankje en gezelligheid? We komen regelmatig bij elkaar. Informeer bij Roos (email: r.hoelen@solgu.nl) voor de volgende vergadering. Iedereen is welkom! Daarna zoeken we een café op om gezellig te borrelen. 

Toegankelijkheid Studentenverenigingen

Als lid van een studenten- of studievereniging leer je veel andere studenten kennen en kun je meedoen met allerlei leuke activiteiten. Als je een beperking of chronische ziekte hebt kun je het idee hebben dat studentenverenigingen niet op jou zitten te wachten. Onze stagiaire Sascha van den Dries heeft een onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van studentenverenigingen. (2020 Solgu onderzoek Sacha van den Dries Samen student zijn! Rapport over de toegankelijkheid van studentenverenigingen En wat blijkt? Studentenvereniging staan over het algemeen open voor leden met een beperking! Wel gaven ze aan dat ze hulp nodig hebben bij het (fysiek) toegankelijk maken van hun vereniging. We gaan de komende jaren studentenverenigingen helpen om toegankelijk te worden!

In januari 2020 kwam het AD met een mooi voorbeeld hoe je dit in de praktijk kunt brengen. 

Denken&Tanken start in februari 2020 samen met Vidius een Buddyproject om studenten met een beperking mee te laten doen met de acriviteiten van studentenverenigingen. Lees meer

Studentenverenigingen samen toegankelijk maken!

UIT-week

En dit jaar werd er tijdens de UIT(Utrechtse Introductie Tijd) voor het eerst rekening gehouden met studenten met een beperking. Alle locaties waren voor iedereen toegankelijk en de mentoren kregen van ons vooraf een workshop hoe ze het rekening konden houden met studenten met een beperking.  Tijdens de informatiemarkt kwamen veel studenten met een zonder beperking bij de stand van Denken&Tanken langs om even kennis te maken. Studenten zonder beperkingen gingen de uitdaging aan om ‘doof’, in een rolstoel of met donkere bril en stok hun weg te vinden.

UIT stand Denken&Tanken

UIT stand Denken&Tanken

Denken&Tanken 

De denktank bestaat uit een groep studenten met én zonder beperking. Elke maand komen we samen, dit doen we meestal in de kroeg of op het terras, onder het genot van een drankje en een hapje. Daar bespreken we nieuwe ideeën,  maken we plannen die we zelf uitwerken. Daarnaast is er volop ruimte voor gezelligheid!

 

Wat hebben wij al bereikt? En waar kunnen wij je bij helpen?

  • Woonruimte

We zijn in gesprek met verschillende kamerverhuurders voor jongeren- en studenten. Eén van de kamerverhuurders reserveert in al hun huizen een plek voor studenten met een beperking of chronische ziekte. Je hoeft dan niet te hospiteren. Wil je in aanmerking komen voor zo’n plek laat het dan weten aan ons, wij stellen je voor. Mail naar Roos Hoelen, of bel 06-20915820.

  • Leuke mensen leren kennen

Denken & tanken organiseert regelmatig activiteiten en borrels voor studenten met en zonder beperking.  Wil je een keer aansluiten? Houd dan Instagram en Facebook in de gaten of mail naar Roos Hoelen.

Als lid van een studenten- of studievereniging leer je veel andere studenten kennen en kun je meedoen met allerlei leuke activiteiten. Als je een beperking of chronische ziekte hebt kun je het idee hebben dat studentenverenigingen niet op jou zitten te wachten. Onze stagiaire Sascha van den Dries heeft een onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van studentenverenigingen. (2019 Master thesis Sascha van den Dries) En wat blijkt? Studentenvereniging staan over het algemeen open voor leden met een beperking! Wel gaven ze aan dat ze hulp nodig hebben bij het (fysiek) toegankelijk maken van hun vereniging. We gaan de komende jaren studentenverenigingen helpen om toegankelijk te worden!

  • Oplossingen voor financiële problemen

We hebben gepleit voor een hogere studietoelage in Utrecht, deze is afgelopen jaar verdubbeld van €.100,- naar €.200,-. Per 1/1-2021 gaat de toelage omhoog naar €.300,- voor alle studenten in Nederland. De toelage vraag je aan bij de gemeente waar je woont. En we bemiddelen naar werk!

  • Bemiddelen naar werk, bijbaan of stageplek

    • De Kleine Consultant heeft voor ons onderzocht hoe we werkgevers kunnen bewegen om bijbaantjes ter beschikking te stellen voor studenten met een beperking. Met de adviezen van De Kleine Consultant gaan we de komende tijd aan de slag.
    • In de regio Utrecht komt iedereen met een beperking, ongeacht leeftijd, uitkeringssituatie of arbeidsgehandicaptenstatus, in principe in aanmerking voor bemiddeling door het Werkgeversservicepunt (WSP) Utrecht-Midden. Het WSP en het Solgu werken samen om mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte nog beter onder de aandacht van werkgevers te brengen. Wil jij in aanmerking komen voor bemiddeling door het WSP waarbij men zoveel mogelijk rekening houdt met je beperking? Mial je cv met vermelding van wat je wel en niet kunt en welke hulpmiddelen en/of ondersteuning je nodig hebt om te kunnen werken naar Roos Hoelen. Vanuit het Solgu brengen we je dan in contact met het WSP. Het Solgu geeft je ook advies over hoe je jouw situatie het best kunt omschrijven.
    • Ook werken we samen met Emma@work, zij bemiddelen jongeren tot 30 jaar naar werk en bijbaantjes.

Wat krijg jij?

We werken met een vergoeding, meedenken loont dus! De vergoeding kan oplopen tot €.170,= per maand. Je kunt zo werkervaring opdoen door klussen uit te werken. Bovendien kun je dit op je op je C.V.  zetten. We helpen je ook mee door referentie te zijn als je gaat solliciteren. Regelmatig werken we mee aan studieopdrachten of komt een student bij ons een afstudeeronderzoek doen. En last but not least:  de drankjes tijdens de vergadering zijn gratis. Enthousiast? Wacht dan niet langer en meld je aan bij Denken & Tanken!

Vind ons op Instagram en Facebook of mail naar Roos Hoelen.

Logo Denken&Tanken

Enquête voor een leuker studentenleven voor studenten met een beperking!

Graag willen wij in kaart brengen hoe studenten met een beperking hun sociale leven in Utrecht ervaren. Wat gaat er volgens jou goed in Utrecht? Wat kan er beter in Utrecht? En zijn er obstakels waar jij als student tegenaan loopt in het studentenleven? In deze enquête willen wij graag de mening van studenten in Utrecht met een beperking of chronische ziekte horen. Ben jij een student met een beperking of chronische ziekte die woont of studeert in Utrecht? Dan zou je ons enorm helpen als je deze enquête wil invullen. Zo kunnen wij samen werken aan een leuker en inclusiever studentenleven voor iedereen!

Alvast bedankt namens het hele team van Denken&Tanken!

Ga naar de enquête

Instagram: denktanksolgu
Facebook: studenten met een beperking in Utrecht
email: r.hoelen@solgu.nl / tel. 030 – 280 32 86