Sterren kijken met blinden en slechtzienden!

De sterrenwacht in Utrecht, Sonnenborgh, is genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs met project Het heelal binnen handbereik

Sterren kijken doe je… met je ogen? Speciaal voor blinden en slechtzienden ontwikkelt Sonnenborgh – museum & sterrenwacht Het heelal binnen handbereik, een programma waardoor het heelal toegankelijk wordt juíst voor een doelgroep die de sterren niet of nauwelijks kan zien. Met Het heelal binnen handbereik is Sonnenborgh een van de drie genomineerden voor de RAAK Stimuleringsprijs 2019. Het geldbedrag van de RAAK Stimuleringsprijs maakt het mogelijk mensen met een visuele beperking een rijke beleving in het museum en de sterrenwacht te bieden. Het publiek bepaalt wie de winnaar is. Stemmen kan vanaf 2 september tot en met 7 oktober 19.00 uur via deze link.

In Nederland zijn 250.000 mensen blind of slechtziend. Daarbij zijn er nog eens ruim een miljoen mensen met een oogaandoening. Voor hen is een museumbezoek en het kijken naar de collectie niet vanzelfsprekend. De uitdaging is iemand die niet of minder goed ziet, toch te raken. De RAAK Stimuleringsprijs is in 2016 in het leven geroepen op initiatief van het Oogfonds, Dedicon en het Van Abbemuseum, met als doel Nederlandse musea te inspireren om specifiek programma’s te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking. De inzendingen voor de RAAK Stimuleringsprijs 2019 zijn beoordeeld door een deskundige jury. Zij hebben drie inzendingen genomineerd voor de prijs en nu komt het aan op publieksstemmen. Naast Sonnenborgh zijn ook Land art Delft & Hortus Oculus en Museum Kaap Skil – Texel genomineerd.

Het heelal binnen handbereik
Sonnenborgh ontwikkelt met Het heelal binnen handbereik een structureel groepsprogramma voor volwassenen en leerlingen met een visuele beperking. Het programma geeft een inleiding op de sterrenkunde, met bijzondere aandacht voor ons eigen sterrenstelsel. De nadruk ligt op ervaren: de hemellichamen zijn letterlijk te voelen, het heelal is te horen, de grootsheid en de afstanden fysiek te ervaren. Sonnenborgh ontwikkelt dit programma in samenwerking met de Oogvereniging Utrecht. Hiermee voorziet Sonnenborgh in een tekort: er bestaat in Nederland en de rest van West-Europa geen sterrenkundig programma voor mensen met een visuele beperking. Na lancering van het project op Sonnenborgh zullen ook andere sterrenwachten in Nederland gebruik kunnen maken van het blinden- en slechtziendenprogramma.

Stem op Sonnenborgh
Maak sterren kijken toegankelijk voor blinden en slechtzienden! Stemmen kan via deze link. Doe dit voor 7 oktober 19.00 uur!