“Samen is het woord waar het om draait”
Je komt aan op een zonnige zaterdagmiddag in de Speeltuin Bankaplein in Utrecht (zie de website). En meteen voel je de gastvrijheid. Er is een tafel bij de ingang als bar ingericht en kinderen lopen rond in hun blauwe Bankaplein shirts om thee en koffie aan de aanwezigen aan te bieden. Het is een feestelijk moment op 29 mei 2021: de (her)opening van de inclusieve speeltuin waar ieder kind welkom is en van de verbouwde speeltuin kan genieten.
Project Inclusieve Vrijetijdsbesteding
Speeltuinmaker Roos de Ridder vertelt enthousiast over de totstandkoming van de inclusieve wijktuin in Lombok. De makers van de speeltuin hebben deelgenomen aan het Project Inclusieve Vrijetijdsbesteding (gefaciliteerd door het Solgu in 2019 – 2020 (Lees meer) waarbij een buitenspelparcours voor kinderen met én zonder beperking is georganiseerd. De speeltuincoördinatoren raakten geïnspireerd om een inclusieve speeltuin te worden. Aan de slag dan: eigen bijdrage, inbreng van de Toegankelijkheidsfonds van de gemeente Utrecht (Lees meer) en de acties van de buurtbewoners hebben het bouwproces mogelijk gemaakt. Samen is het woord waar het om draait.
Volgens de wijkwethouder Lot van Hooijdonk is de speeltuin schitterend geworden, de buurtbewoners hebben hun eigen paradijsje gecreëerd. Deze plek is het begin van heel veel spelplezier. Zij feliciteert de inwoners dat zij de speeltuin fijner, groener en van elkaar hebben gemaakt. Je kan het aan de kinderen zien en voelen dat de speeltuin hun eigen plek is geworden en zij staan er klaar voor om aan de belangstellenden een rondleiding te geven.
Inclusieve speeltuin
Ik rol door de verbouwde speeltuin met mijn rolstoel en geniet van de creatieve oplossingen om ruimte en toegang tot de speeltoestellen aan ieder kind te bieden. Ik raak in gesprek met de ontwerpster Suzanne van Ginneken van Speelnatuur (Lees meer). Ik ben benieuwd hoe zij met het ontwerpen van inclusieve speeltuinen is begonnen. ‘Ik werk sinds 20 jaar aan inclusieve speeltuinen, maar het is pas de laatste jaren dat er speciaal aandacht voor is.’ Zij is benieuwd hoe ik de speeltuin ervaar. Ik denk aan het buitenspelparcours die wij in september 2019 hebben georganiseerd en kom tot de conclusie: bewustwording en inspiratie is de sleutel tot verandering.
Ik test een van de speeltoestellen, een grappige pomp. De ontwerpster is benieuwd of ik het vanuit mijn rolstoel kan bereiken. Er is een grote steen, dus ik kom niet heel dichtbij, maar het lukt wel om de pomp in beweging te krijgen. Zodra het water stroomt, komen de kinderen erbij. Een van de jongens kijkt naar mij en zegt: ‘Dit is voor kinderen’. Suzanne en ik zeggen tegelijk: ‘Er kunnen ook kinderen met een rolstoel naar de speeltuin komen.’ Het jongetje: ‘Oh, ja!’ Zoals ik het ook tijdens de uitvoering van het Project Inclusieve Vrijetijdsbesteding heb ervaren: de kinderen staan helemaal open voor diversiteit. Zij willen graag de maatjes van kinderen zijn die zich met een hulpmiddel verplaatsen of de instructies bij een inclusieve activiteit wat moeilijker begrijpen. Zij bieden ondersteuning als dat nodig is en spelen met elkaar!
Mijn oproep aan ouders met kinderen met én zonder beperking is: ontdek de Speeltuin Bankaplein waar ruimte is voor diversiteit en inclusie! Het is de wijktuin waar iedereen welkom is!
tekst: Andrea Naphegyi, project Inclusieve Vrijetijdsbesteding