Meedoen in de samenleving is een mensenrecht, je stem uitbrengen hoort daarbij. Vanaf 1 januari 2019 moeten alle stemlokalen toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking. Deze verplichting is een uitwerking van het VN-verdrag handicap, de Kieswet is hierop aangepast. Het doel van het VN-verdrag is het bevorderen, beschermen en waarborgen van de mensenrechten van mensen met een beperking. In dit verdrag dat in 2016 werd geratificeerd door de Nederlandse regering, is aangegeven wat de overheid moet doen om ervoor te zorgen dat de positie van mensen met een beperking verbetert.
Toegankelijkheid van de stembureaus gaat over basale dingen als: is de bewegwijzering duidelijk en kun je de ingang vinden, hoe hoog is de drempel, hoe breed is de doorgang en kun je de deur zelf opendoen. Ook zaken als een leesloep voor slechtzienden klaarleggen en stoelen met armleuningen neerzetten. Verder moet er een gehandicaptenparkeerplaats in de buurt liggen. Bij
47% ontbreekt deze en bij 42% is de parkeerplaats te klein.
Het beleid van de gemeente Utrecht is al vele jaren gericht op het vergroten van de toegankelijkheid van publieke voorzieningen en van stembureaus. Ook het huidige college van B&W heeft dit in ambitieus opgenomen in haar collegeprogramma.
Ook de Utrechtse Rekenkamer onderzocht dit jaar de stembureaus bij de laatste verkiezingen in maart. Ook zij kwam tot de conclusie dat veel stembureaus niet of slecht toegankelijk zijn.
We onderschrijven de aanbevelingen die de Utrechtse Rekenkamer doet in haar rapport ‘Toegankelijkheid stembureaus’ van 2019, met name de aanbeveling om te streven naar permanente toegankelijkheid van de stembureaus. Dit omdat stembureaus doorgaans gevestigd
zijn in gebouwen met een publieksfunctie. We onderschrijven de conclusie van de Rekenkamer dat het toegankelijk maken van stemlokalen in veel gevallen snel en goedkoop kan. Vanzelfsprekend staat het Solgu klaar om advies te geven hoe je dit kunt doen.
Over de auteur