Studenten Denken & Tanken

Een goed en sociaal studentenleven in Utrecht!!!

Sluit je aan bij de denktank van studenten met én zonder beperking!

2019 Denken&Tanken foto studenten

2019 Denken&Tanken foto studenten

Wie zijn wij?

Denken&Tanken is een onderdeel van het Solgu en komt op voor de belangen van studenten met een beperking in Utrecht. We houden ons bezig met de volgende onderwerpen:

1.Woonruimte

2.Sociaal leven

3.Financiën

4.Onderzoek

Ook doen we regelmatig onderzoek naar het wel en wee van studenten. Zoals deze enquête:

Studeren met beperking in coronatijd – SOLGU

Denk&Tank je met ons mee?

Ben jij student HBO of WO in Utrecht? Wil je graag iets betekenen voor medestudenten? En houd je van gezelligheid? We komen regelmatig bij elkaar. Iedereen is welkom, met of zonder beperking! We vergaderen over onderstaande punten en sluiten af met een gezellige borrel.

Wil je een keer aansluiten? Houd dan Instagram en Facebook in de gaten of mail naar Roos Hoelen.

Wat hebben wij al bereikt? En waar kunnen wij je bij helpen?

1.Woonruimte

We zijn in gesprek met verschillende kamerverhuurders voor jongeren- en studenten. Eén van de kamerverhuurders reserveert in al hun huizen een plek voor studenten met een beperking of chronische ziekte. Je hoeft dan niet te hospiteren. Wil je in aanmerking komen voor zo’n plek laat het dan weten aan ons, wij stellen je voor. Mail naar Roos Hoelen, of bel 06-20915820

Lees meer, ga naar ons ACTIEPLAN huisvesting voor studenten met beperking

Een kamer voor studenten met een beperking

 

2.Sociaal leven

Als lid van een studenten- of studievereniging leer je veel andere studenten kennen en kun je meedoen met allerlei leuke activiteiten. Als je een beperking of chronische ziekte hebt kun je het idee hebben dat studentenverenigingen niet op jou zitten te wachten. Onze stagiaire Sascha van den Dries heeft een onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van studentenverenigingen: 2020 Solgu onderzoek Sascha van den Dries Samen student zijn! Rapport over de toegankelijkheid van studentenverenigingen En wat blijkt? Studentenvereniging staan over het algemeen open voor leden met een beperking! Wel gaven ze aan dat ze hulp nodig hebben bij het (fysiek) toegankelijk maken van hun vereniging. We gaan de komende jaren studentenverenigingen helpen om toegankelijk te worden!

We hebben daarom een enquête gehouden onder studenten met een beperking die al lid zijn van een studentenvereniging. Zij vertelden hoe het is om lid te zijn van een studentenvereniging en gaven tips aan verenigingen om te zorgen dat iedereen zich thuis voelt in de vereniging. Lees hieronder de samenvatting:

Meer leden met een beperking bij studentenverenigingen

 

3.Financiën

Mogelijkheden voor vergoedingen en subsidies

 • Individuele studietoeslag, deze kun je aanvragen in de gemeente waar je woont. We hebben gepleit voor een hogere studietoelage in Utrecht, deze is in 2019 verdubbeld van €.100,- naar €.200,-. Per 1/1-2021 gaat de toelage omhoog naar €.300,- voor alle studenten in Nederland. De toelage vraag je aan bij de gemeente waar je woont. Voor studenten die wonen in Utrecht, klik hier.
 • Je eigen opleidingsinstituut en DUO  bieden ook mogelijkheden om je te helpen als je door studievertraging financiële problemen hebt. Klik hier voor meer info
 • Deze site geeft je handige bespaartips als je weinig geld hebt, Klik hier voor meer info

Bemiddelen naar stageplek, bijbaantje, werk

Het Solgu spant zich in voor het bemiddelen naar stageplek, bijbaantje, en uiteindelijk werk.

 • Stage
  Een stageplek vinden als je een beperking hebt is niet gemakkelijk. Solgu werkt samen met ‘Maatschappelijk Diensttijd Loopbaankansen’. Studenten worden gekoppeld aan een jongere met een soortgelijke beperking die al een baan heeft. Samen, en in overleg met de werkgever, bepalen ze of de student meeloopt in het dagelijkse werk of een project gaat uitvoeren. De maatschappelijke stage duurt in totaal 80 uur, waarvan 40 uur voor het meelopen in een bedrijf of het uitvoeren van een project. Deze uren worden verdeeld over 6 maanden. Met deze activiteiten krijgt de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de studenten een boost. Zij ervaren hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt, doen nieuwe vaardigheden op en breiden hun netwerk uit. Dit alles is een mooie aanvulling op hun CV, dat het vinden van een stageplek of baan makkelijker maakt. Klik hier voor meer info
 • Bijbaantje
  De Kleine Consultant onderzocht hoe we werkgevers kunnen bewegen om bijbaantjes ter beschikking te stellen voor studenten met een beperking. Met de adviezen van De Kleine Consultant zijn we de aan de slag.
 • Werk
  In de regio Utrecht komt iedereen met een beperking, ongeacht leeftijd, uitkeringssituatie of arbeidsgehandicaptenstatus, in principe in aanmerking voor bemiddeling naar werk door het Werkgeversservicepunt (WSP) Utrecht-Midden. Het WSP en het Solgu werken samen om mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte nog beter onder de aandacht van werkgevers te brengen. Wil jij in aanmerking komen voor bemiddeling door het WSP waarbij men zoveel mogelijk rekening houdt met je beperking? Mial je cv met vermelding van wat je wel en niet kunt en welke hulpmiddelen en/of ondersteuning je nodig hebt om te kunnen werken naar Roos Hoelen. Vanuit het Solgu brengen we je dan in contact met het WSP. Het Solgu geeft je ook advies over hoe je jouw situatie het best kunt omschrijven. Ook werken we samen met Emma@work, zij bemiddelen jongeren tot 30 jaar naar werk en bijbaantjes.

Wil je meewerken?

We werken met een vergoeding, meedenken loont dus! De vergoeding kan oplopen tot €.170,= per maand. Je kunt zo werkervaring opdoen door klussen uit te werken. Bovendien kun je dit op je op je C.V.  zetten. We helpen je ook mee door referentie te zijn als je gaat solliciteren. Regelmatig werken we mee aan studieopdrachten of komt een student bij ons een afstudeeronderzoek doen. En last but not least:  de drankjes tijdens de vergadering zijn gratis. Enthousiast? Wacht dan niet langer en meld je aan bij Denken & Tanken!

Wil je een stageplaats bij Denken&Tanken of een (afstudeer-)onderzoek doen? Lees meer

Vind ons op Instagram en Facebook of mail naar Roos Hoelen

Activiteiten Denken&Tanken

Studentenverenigingen samen toegankelijk maken!

UIT-week 2019 toegankelijk!

UIT-week toegankelijk!

Instagram: denktanksolgu
Facebook: studenten met een beperking in Utrecht
email: r.hoelen@solgu.nl / tel. 030 – 280 32 86

Logo Denken&Tanken