Wat is inclusie?

Utrecht Gewoon voor Iedereen

De Dom in Utrecht met rolstoelgebruikers

De Dom in Utrecht met rolstoelgebruikers

Boodschappen doen, leren, werken. Naar de kapper, kroeg of vrienden. Voor mensen met een beperking of chronische ziekte is dat niet vanzelfsprekend. Simpelweg omdat onze stad nog niet handig is ingericht voor alle Utrechters.

Waarom willen we Utrecht anders inrichten?

Nog steeds sluiten we mensen uit. Toegankelijkheid is niet vanzelfsprekend. Vaak heeft men geen realistisch beeld van mensen met een beperking en wat zij willen en kunnen. Hierdoor zijn basale dingen zoals een geschikt huis of werk vinden, voor hen lastig.

Mensenrecht

Deelnemen aan de samenleving is een mensenrecht. Utrecht is de eerste mensenrechtenstad in Nederland. We zijn verplicht het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking te respecteren en in de praktijk te brengen. Met Agenda 22 hadden we als gemeente daarvoor een goed instrument. Na ratificatie van het VN-verdrag, 14 juli 2016 door de regering, krijgt Utrecht de kans om als mensenrechtenstad echt op stoom te komen en alle inwoners kansen te geven.

Hier een filmpje waarin kort en duidelijk wordt uitgelegd waarover het VN-verdrag gaat:

Ieder(in) ‘Gelijke rechten voor iedereen’

Inclusiagenda: Utrecht voor iedereen toegankelijk

Melden van ongelijke behandeling

In onze samenleving wordt lang niet altijd iedereen gelijk behandeld. Ervaar je dit? Meld het dan! Art.1 MN kan je helpen vervelende situaties aan te pakken. Ook als je het niet wilt aanpakken is het zinvol om toch ongelijke behandeling te melden. Het helpt om zicht te krijgen op wat er gebeurt.

Lees meer