Portret Taco Nijhoff

Taco Nijhoff
Taco Nijhoff

Sinds mijn 16e ben ik een rolstoelgebruiker en werd ik me bewust dat men nog onvoldoende rekening houdt met mensen met een beperking. Tijdens mijn studie bewegingswetenschappen leerde ik meer over wat het betekent om te leven met een chronische ziekte of aandoeningen. Na mijn studie werd ik docent op de Hogeschool Utrecht en heb ik onderwijs verzorgd bij de opleidingen oefentherapie en fysiotherapie. Op de faculteit gezondheidszorg heb ik 20 jaar lang collegae en studenten bewust gemaakt van de invloed van de omgeving op het functioneren van mensen.

In 2007 werd ik inwoner van Utrecht, Leidsche Rijn. Tijdens mijn revalidatie had ik eerder een jaar in Utrecht gewoond maar het ongemak wat je als rolstoelgebruiker ervaart was nog altijd aanwezig. Bijvoorbeeld dat je met je rolstoel in een restaurant niet eens naar het toilet kunt. Of een sleutel moet vragen omdat het rolstoeltoilet afgesloten is en als pakhuis wordt gebruikt. Of sportcentra en bioscopen waar je alleen via een trap naar binnen kunt. In mijn ogen allemaal onnodige belemmeringen die niet normaal zijn en wat aan gedaan moet worden.

Als nieuw inwoner van Utrecht werd ik snel bekend bij het Solgu omdat ik mijn ongenoegen over ontoegankelijkheid niet onder stoelen of banken stak. Na eerst jaren vrijwilliger en bestuurslid te zijn geweest, ben ik heel blij dat ik sinds 2022 in dienst ben van het Solgu. We zijn de belangenbehartiger voor mensen met een beperking. Het solgu kaart zaken aan bij verantwoordelijke organisaties en met mijn (ervarings-) deskundigheid kan ik nu zelf een bijdrage leveren aan betere toegankelijkheid van deze stad. We streven er naar dat iedereen volwaardig mee kan doen zonder onnodige drempels.

Op youtube kun je meer over mij zien en horen. Voor contact ben ik bereikbaar via twitter @Taco_Nijhoff en onderstaand emailadres. Het is fijn als je jouw ervaringen met mij deelt die je hebt met toegankelijkheid, mobiliteit en huisvesting voor mensen met een beperking in Utrecht.

Email: t.nijhoff@solgu.nl

Mobiel: 06 – 48 38 44 47

Twitter: @Taco_Nijhoff

Het verhaal van Taco op de website van hoiUtrecht.