Autorijles met een beperking

 rijschoolvandort rij-instructeur
rijschool Van Dort rij-instructeur

Mijn naam is Len van Dort. In 2005 heb ik bij een verkeersongeval mijn rechterbeen verloren. Sinds 2013 ben ik bevoegd rij-instructeur en heb mijzelf vanaf het begin af aan gespecialiseerd in het geven van rijles aan mensen met een fysieke of licht cognitieve beperking.

Aanpassingen aan de lesauto

Mijn lesauto is ingericht met meerdere aanpassingen om het overgrote deel van de fysieke beperkingen op te vangen. Hieronder een lijst met de aanpassingen die ik momenteel in mijn auto met automatische transmissie heb:

  • Gaspedaal links (bijv. krachtbeperking, uitvalsverschijnselen of amputatie rechterbeen)
  • Richtingaanwijzer rechterzijde van het stuur (bijv. halfzijdige verlamming, amputatie linkerarm)
  • Handbedrijfsrem (bijv. onvoldoende mogelijkheid overstappen van pedalen, krachtbeperking rechtervoet)
  • Handsegment gas, in combinatie met handbedrijfsrem (volledige handbediening; bijv. dwarslaesie, krachtbeperkingen, uitvalsverschijnselen, amputatie beide benen)
  • SmartSteer stuurknop; stuurknop met geïntegreerde bediening van richtingaanwijzers, claxon en ruitenwisser. (bijv. halfzijdige verlamming, amputatie linker/rechter arm, onvoldoende controle stuur vast te houden)
  • Push-pull handbediening (bijv. situaties waarin ‘standaard’ handbediening niet volstaat)
  • Parallelpedalen, pedaalbediening voor kandidaten van (zeer) geringe lichaamslengte (ca. 1m20).Daarnaast heb ik nauwe contacten met verschillende bedrijven die auto’s kunnen aanpassen. Zo kan ik mijn auto verder laten aanpassen of kandidaten doorverwijzen.

    Wellicht kunt u met een ‘standaard’ auto geen rijbewijs halen, maar met een aanpassing wel.

Lees meer: Rijschool van Dort – Aangepast autorijden