Boodschappenhulp in tijden van corona

Nu kwetsbare, zieke en oudere mensen binnen moeten blijven, zijn ze voor hun boodschappen afhankelijk van medebewoners en vrijwilligers van informele zorgorganisaties. Gelukkig zie je overal boodschappenhulp-initiatieven oppoppen. Maar waar moet je op letten en hoe doe je de betaling? Onderstaande richtlijnen geven een antwoord op deze en andere vragen rondom boodschappenhulp.


Richtlijnen voor coronaproof boodschappenhulp

• Iedereen moet zich strikt aan de richtlijnen van het RIVM houden: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19
• Neem van tevoren telefonisch contact met elkaar op om de boodschappenlijst en de wijze van betaling te bespreken.
• Spreek duidelijk af wie de boodschappenhulp is (voor en achternaam) en als degene aan de deur komt moet de boodschappenhulp zich identificeren.
• De hulp komt niet binnen bij een hulpvrager en iedereen houdt minimaal 1,5 meter afstand.
• De boodschappen worden neergezet bij de voordeur.

Kun je niet de boodschappen zelf binnen brengen? Regel dan hulp die dat voor je kan doen.


Betaling

Regel de betaling bij voorkeur digitaal. Hierbij zijn meerdere mogelijkheden:

o De boodschappenhulp krijgt een boodschappenlijstje mee en maakt van het betaalde bedrag een Tikkie/betaalverzoek voor degene die de boodschappen nodig heeft;
o De boodschappenhulp krijgt een boodschappenlijstje mee en degene die boodschappen nodig heeft, maakt het bedrag achteraf over op de rekening van de boodschappenhulp;
o Als een Tikkie/betaalverzoek of overschrijven niet lukt, kan wellicht iemand anders (bijvoorbeeld een familielid of bewindvoerder) dit doen namens degene die de boodschappen ontvangt.

Regel de betaling contant als digitaal niet lukt.

Neem van tevoren contact op om de boodschappenlijst te bespreken en spreek af hoeveel geld er nodig is voor de boodschappen. Het benodigde geld doe je in een enveloppe, die geef je aan de boodschappenhulp door dit voor de deur te leggen. Bij het brengen van de boodschappen komt de bon en wisselgeld terug in de enveloppe.


Nota bene: Geef nooit je pasje of pincode aan boodschappenhulpen!