Expositie: Utrecht stad voor iedereen

stad voor iedereen
Utrecht stad voor iedereen

Utrecht wil een inclusieve en toegankelijke stad zijn waar iedereen mee kan doen en waar niemand wordt buitengesloten. Hoe vertaalt dat zich in het ontwerp van gebouwen en openbare ruimte? Hoe (on)toegankelijk is de leefomgeving voor bewoners en kun je meedenken over de toekomst van je eigen straat, buurt of stad?

Met de expositie ‘Utrecht stad voor iedereen’ verkent AORTA (vereniging van architecten) de toegankelijkheid van (bouw)projecten die net zijn opgeleverd, nog in aanbouw zijn of – vers van de tekentafel – binnenkort worden gerealiseerd. Wij nodigen je van harte uit voor de feestelijke openingsavond op woensdag 31 mei!

Datum:              woensdag 31 mei 2023
Tijd:                    20.00 – 22.00 uur
Locatie:             Stadhuis, Stadhuisbrug 1 Utrecht

De expositie in het stadhuis toont verschillende voorbeelden van recente Utrechtse (bouw)projecten waar architectuur en ontwerp verwelkomend is, onderdak biedt en ruimte geeft. Dat loopt uiteen van fysieke toegankelijkheid voor mensen met een beperking, via nieuwe manieren van participatie en co-creatie, tot het ontwerpen van ontmoeting, tot betaalbaarheid van woningen en de bereikbaarheid van voorzieningen.

De expositie wordt door wethouder Eelco Eerenberg geopend waarna diverse sprekers het begrip toegankelijkheid vanuit verschillende prikkelende invalshoeken tegen het licht houden. Zo betoogt Taco Nijhoff van Solgu dat Utrecht Standaard Toegankelijk moet worden voor mensen met een beperking. Schrijver en presentator Wim Eickholt blikt met ons terug hoe hij als dakloze de stad Utrecht heeft ervaren. En spreker Sjoerd de Boer, alias Utrechtse Sjoerd, maakt zich hard voor een schone en gastvrije stad zonder obstakels.

Programma

19:30 – 20:00    Inloop

20:00 – 20:05    Welkom

20:05 – 20:15    Opening door Eelco Eerenberg

20:15 – 21:30    Toegankelijkheid tegen het licht

Korte presentaties waarin uiteenlopende sprekers dieper in gaan op de betekenis van toegankelijkheid en hoe dit een plek kan en moet krijgen in onze leefomgeving. 

21:30 – 22:00    Borrel

Aanmelden en toegankelijkheid stadhuis

Meld je aan via deze link. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij. Het Stadhuis is toegankelijk voor mensen met een beperking. Heb je hulp of begeleiding nodig om je plek te vinden? Wij staan met collega’s bij de ingang om je waar nodig te helpen. Zie ook bereikbaarheid.

De expositie is tussen 31 mei en 22 juni op werkdagen gratis te bezoeken in het stadhuis. Het vormt de opmaat naar de Dag van de Architectuur in Utrecht op 17 juni die ook het thema toegankelijkheid heeft.