Gelijke behandeling

Hans Artz
Hans Artz

Ook bij arrestatie?

De Utrechtse Hans Artz (foto) is actief bij Extinction Rebellion. Deze protestbeweging had vorige week allerlei acties waarbij ook arrestaties zijn verricht.

Hans werd echter niet meegenomen omdat de politie geen toegankelijke arrestatiebusjes heeft. In heel Nederland zelfs, is er niet één toegankelijk arrestatiebusje.

Hans heeft een klacht ingediend bij de Haagse politie.  “Het is misschien raar, maar ik voelde me tijdens de arrestatie weldegelijk buitengesloten.”

Het Solgu vindt dit een terechte opmerking. Je demonstreert, je mede-demonstranten worden opgepakt, maar jij mag buiten blijven. Ook is niet elke gevangenis toegankelijk. Noch voor verdachten of gedetineerden, noch voor naasten die daar op bezoek willen.

Mensen met een beperking zijn niet anders dan anderen. Zij kunnen overtredingen en misdaden begaan, en moeten daarvoor op de gebruikelijke manier voor worden vervolgd en aangeklaagd. Of zij moeten op bezoek kunnen bij gedetineerden. Ook op dat gebied verwachten wij gelijke behandeling.