Winnaar Toegankelijkheidsprijs 2022 Spellenwinkel Subcultures

Wethouder Linda Voortman overhandigt de toegankelijkheidsprijs aan Tijn Rams van spellenwinkel Subcultures

Foto door Eddy Steenvoorden/Gemeente Utrecht

Spellenwinkel Subcultures

 

Spellenwinkel Subcultures is dit jaar de trotse winnaar van de Toegankelijkheidsprijs, een prijs die de gemeente Utrecht ieder jaar uitreikt. Deze winkel aan de Oudegracht kreeg het beste oordeel van de jury en de meeste stemmen van het publiek. Subcultures wint hiermee € 3.000,-.

Toegankelijke escaperoom en spelletjes-advies

Subcultures heeft onder meer een escaperoom die voor iedereen toegankelijk is, ook voor doven en slechthorenden. De spellenwinkel maakt ook vlogs over hoe je bestaande spellen aan kunt passen zodat meer mensen er plezier aan beleven. Ook geven zij in de winkel spelletjes-advies aan mensen met een beperking en vertellen ze ontwikkelaars hoe zij hun spellen toegankelijker kunnen maken. Verder verkopen zij aangepaste speelstukken en spreken de medewerkers onder meer gebarentaal.

Van de 3.000 euro wil de spellenwinkel in ieder geval nieuwe vlog-apparatuur aanschaffen. Zo kunnen ze nog meer en betere vlogs maken over toegankelijker maken van (bestaande) spellen, zodat meer mensen samen spellen kunnen spelen.

Tweede en derde prijs

V.l.n.r.: Tijn Rams (Subcultures), wethouder Linda Voortman, Robbert van Vliet, Wilma Bos (IJsclub Siberia) en Ernst van der Pas (Kampong Jeu de Boules)

Foto door Eddy Steenvoorden/Gemeente Utrecht

De tweede prijs, een geldbedrag van € 2.000,-, gaat naar IJsclub Siberia. Een club die toegankelijke, sportieve en culturele evenementen organiseert voor de buurt. In de winter is de club op natuurijs te vinden en in de zomer zijn ze op wisselende locaties. Er is altijd een rolstoeltoegankelijk toilet en er zijn ijssleeën voor mensen met een fysieke beperking beschikbaar.

Kampong Jeu des Boules wint de derde prijs van € 1000,-. Zij maken jeu des boules mogelijk voor iedereen, zoals mensen die herstellende zijn na een ziekte. Iedereen is welkom: jong én oud. Ook mensen die slecht kunnen zien kunnen met hun spelpartners meespelen. De jeu des boules banen zijn toegankelijk. Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten en mensen die slecht ter been zijn kunnen parkeren direct naast de velden.

Meer over de Toegankelijkheidprijs

Utrechtse ondernemingen en organisaties kunnen hun toegankelijkheid verbeteren. Wanneer dit kosten met zich meebrengt is het mogelijk hiervoor subsidie aan te vragen.