Rollenspel Bijzonder Gastvrij in Danel
Reacties na afloop komen veelal neer op meer begrip voor mensen met een beperking; ‘eye-openers’; minder ongemak in de omgang; vooruit kunnen kijken wat nodig is; beter inrichten van (procedures binnen) de organisatie, enzovoort. Je gaat zo meer ontspannen en adequaat je werk doen ongeacht wie zich meldt. Vanuit het VN-verdrag gelijke rechten voor mensen met een beperking, is het essentieel dat je je met welke beperking dan ook kunt melden en net zo goed geholpen wordt als ieder ander.
“Misschien wel mijn belangrijkste tip: doe maar rustig, de meeste mensen met een beperking vragen zelf wel om hulp als dat nodig is.” Sascha van den Dries — zelf slechtziend
Zelf ervaart Edo (deelnemer, zie filmpje) hoe het is om doof te zijn: “Dat is eigenlijk heel raar, om zo doof te zijn in een wereld die vol in bedrijf is.” Hij ondervindt aan den lijve hoeveel goedbedoelde hulp er komt. Hulp die niet altijd gewenst is. “De medewerkster ging me bijvoorbeeld alle gerechten op de kaart wijzen”, grinnikt Brunner. “Maar dat hoeft niet hoor, ik kan gewoon lezen.”
Annelies ziet het gelukkig ook vaak goed gaan: “Ik zie vaak mensen wat schuchter vragen of ze kunnen helpen. Dat is precies goed. Vráág het maar gewoon, je moet alles checken. Dat hoort bij de normale behandeling.”
Doel van de workshop is dat de medewerkers op de werkvloer ontspannen en adequaat omgaan met bezoekers die een lichamelijke beperking hebben. De workshop wordt gegeven door het Solgu in samenwerking met voorlichters die zelf een beperking hebben.
De workshop start direct met het doen van oefeningen in rollenspellen op uw eigen locatie. Tijdens en na afloop evalueren we de rollenspellen, zo kunnen geen opmerkingen, vragen of tips verloren gaan. Om iedereen aan de beurt te laten komen kan de workshop aan maximaal 10 deelnemers worden gegeven.
Rollenspel Workshop Bijzonder Gastvrij in TivoliVredenburg
Tijdens de workshop notuleert iemand van het personeel tips en opmerkingen die na afloop direct gebruikt kunnen worden voor verbeteringen. Bijvoorbeeld een aanpassing op de website of het verplaatsen van de kapstok.
Een tevreden gast is de beste gratis reclame voor een organisatie, maar dan moet iemand er wel in of bij kunnen. We staan er vaak niet bij stil, maar sommige kleine details kunnen voor iemand met een beperking het onmogelijk maken om van gastvrijheid te genieten.
Met deze workshop krijg je ook inzicht in de fysieke toegankelijkheid van de locatie. We geven tips hoe je snel en kosteloos zaken kunt verbeteren. Informatie toevoegen op de website, een kapstok verplaatsen, een deur permanent openzetten, de menukaart laten voorlezen via de website, enzovoort. Tijdens de workshop vragen we iemand de tips op te schrijven, zodat ze naderhand kunnen worden toegepast.
We hebben we een aantal vrijwilligers die kunnen vertellen over hun beperking, zij zijn aanwezig bij de workshop en geven specifieke tips.
Ervaringsdeskundigheid bij Workshop Bijzonder Gastvrij in Winkel van Sinkel
Duur van de workshop: ongeveer 2 uur.
Naderhand kunt u de banner op uw website plaatsen, ook laten we een sticker met dit logo achter. Die kunt u op uw deur of raam plakken. Verder laten we een handige waaier achter met de tips per beperking.
Waaier met tips Bijzonder Gastvrij