De Gezonde Stad

Gezonde Stad
Gezonde Stad ISAAC OUWATER, DE STADHUISBRUG MET OMGEVING TE UTRECHT, 1779, © CENTRAAL MUSEUM UTRECHT / ERNST MORITZ

 

Is gezond stedelijk leven voor iedere Utrechter toegankelijk? Wat is er voor nodig om tot een meer duurzame stad te komen, waarin de circulaire economie de ruimte krijgt? Hoe ziet de ideale ‘gezonde stad’ er eigenlijk uit? Welke lessen kunnen we leren van de Utrechters van nu, maar ook van de Utrechters die ons voor zijn gegaan?

TivoliVredenburg presenteert in samenwerking met het Centraal Museum een programma rondom de tentoonstelling De gezonde stad. Kunst van het overleven door de eeuwen heen. ‘Healthy Urban Living’ is een belangrijk thema van Utrecht vandaag de dag, maar de vraag hoe de ideale gezonde stad eruit moet zien is al eeuwenoud. Dit jaar is het 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg, en al die tijd hebben de Utrechters gewerkt om zichzelf en hun stad zo gezond mogelijk te houden. Zo was het schoonhouden van de stad en ook het hergebruiken van bouwmaterialen en afval al in de Middeleeuwen aan de orde van de dag. Ook schommelt de gezondheid van de stedelingen door de tijd heen, en is er niet sprake van een opgaande lijn. Is er een verband tussen afnemende gezondheid en toenemende sociale ongelijkheid? Samen met historici en verschillende Utrechtse organisaties verkennen we de vraag wat we moeten doen om tot een gezonde stad voor iedereen te komen. Kunnen we daarbij ideeën uit het verleden recyclen voor het heden en wat kunnen of moeten we daar nog aan toevoegen?

Dit doen we met niemand minder dan conservator René de Kam (Centraal Museum), historicus Janna Coomans, oud-hoogleraar volksgezondheid Johan MackenbachBianca Ernst (Hof van Cartesius), Elisa van Dam (De Clique), Caroline Sarolea (Al Amal), Annelies de Jong (Solgu) en Annette Schlingmann (Meetellen Utrecht). De presentatie is in handen van Ebru Aydin.

Dit programma is een samenwerking tussen Centraal Museum Utrecht en TivoliVredenburg. De tentoonstelling ‘De gezonde stad. Kunst van het overleven door de eeuwen heen’ is t/m 11 september te zien in het museum. 

Aan de expositie is meegewerkt door een vrijwilliger van het Solgu, Marianne de Winter. Zij is een van de Utrechters die in de audiotour te beluisteren is.

Marianne de Winter Gezonde Stad
Marianne de Winter in de Gezonde Stad

Bestel tickets voor de expositie in het Centraal Museum van 2 juni – 11 september

Bestel tickets voor De Gezonde Stad in gebarentaal – SOLGU

Bestel tickets voor programma TivoliVredenburg op 13 juni

 Zeven werken van barmhartigheid
Zeven werken van barmhartigheid

Marianne geeft haar mening over ‘De Zeven werken van Barmhartigheid’ en spreekt haar wens uit voor Utrechters.