De Maatschappij dat zijn ook Wij!

De maatschappij dat zijn ook wij
De maatschappij dat zijn ook wij

Op woensdag 3 april 2024 staat een debat over de voortgang van de implementatie van het VN-Verdrag Handicap op de agenda van de tweede kamer.
de laatste keer dat het VN-Verdrag op de agenda stond was in 2019. Dit was ook het jaar waarin de eerste schaduwrapportage uit kwam.

Met het oog op het aanstaande debat hebben Max de Bruin, voorzitter van het Solgu-bestuur: Marijk Jansen, Pauline Gransier en Margit van Hoeve, vertegenwoordigers van de gemeenschap van personen met een beperking en/of chronische ziekte belangrijke input samengesteld voor de Kamerleden. Dit pamflet, onder de noemer #DeMaatschappijDatZijnOokWij, benadrukt de essentiƫle behoeften en prioriteiten van deze gemeenschap met betrekking tot hun mensenrechten en inclusie.

Het pamflet, samengesteld met input vanuit de betrokken gemeenschap, wijst op de nog steeds ontoereikende vooruitgang op het gebied van inclusie en de positie van personen met een handicap in Nederland. Het benadrukt de noodzaak om het debat te voeren op basis van feitelijke informatie en ervaringsdeskundigheid, in plaats van op veronderstellingen.

Naast het aankaarten van de huidige uitdagingen, bevat het pamflet ook vooraf opgestelde Kamervragen die kunnen dienen als leidraad voor Tweede Kamerleden tijdens het debat. Hiermee streven de opstellers ernaar om een vruchtbaar en inhoudelijk debat te bevorderen, waarin concrete stappen worden besproken om de implementatie van het VN-verdrag Handicap te verbeteren en de belangen van personen met een handicap beter te behartigen.

Het volledige pamflet en de bijbehorende Kamervragen zijn inmiddels via email verspreid aan Tweede Kamerleden.

Lees meer: De maatschappij, dat zijn ook wij! – Daisy Merollin