Lekker vrij! Doe wat je zelf wilt!

Andrea Naphegyi vertelt over haar belevenissen in de Week van de Toegankelijkheid

Vrij Rollen mensen
Vrij Rollen mensen

Daar zit je of sta je dan. Met Sietse van Berkel, de Utrechtse Wereldkampioen Freestyle Flatland. Hij was zijn pirouettes aan het draaien voor het Stadskantoor. Wij rolden naar buiten na de opening van onze foto-expositie Vrij rollen in Utrecht. Nooit eerder hoorde ik van zijn BMX-sport. Het was prachtig om te zien. Hij was ook vrij aan het rollen. Net als wij. Op wielen in alle soorten en maten.

Op maandag 7 oktober lanceerden wij samen met het Solgu en de Kerngroep Mensenrechtencoalitie de Week van de Toegankelijkheid in het Utrechtse Stadskantoor. De opening van de foto-expositie Vrij rollen in Utrecht gevolgd door het Mensenrechtencafé Drempels weg! Een avond waar ik blij van word als mensenrechtenactivist. Net zoals Sietse blij wordt van zijn onnavolgbare capriolen met zijn fiets. Iedereen kan tot eind oktober naar het Stadskantoor gaan om de 10 prachtige panelen vol foto’s en oneliners op de eerste verdieping te bewonderen. Wie weet raak je geïnspireerd om de toegankelijkheid van jouw omgeving te verbeteren.

Mensenrechtencafe
Mensenrechtencafe

Ervaringstour met ambtenaren Openbare Ruimte

De Week van Toegankelijkheid staat dit jaar in het teken van Lekker vrij! Doe wat je zelf wilt. Dat heb ik op dinsdagochtend gedaan. Een ervaringstour met ambtenaren van de Gemeente Utrecht. Zij mochten tussen een aantal beperkingen kiezen: visuele, auditieve of fysieke beperking. Om vervolgens hun omgeving met een blinddoek en stok, oordopjes of een rolstoel te ontdekken. Daar hoorde ook boodschappen doen bij. Een gevulde koek of een stroopwafel. De ambtenaren waren niet lekker vrij, het was kantoortijd, dus zij deden wat het Solgu wilde.

ervaringstour ambtenaren ruimte
ervaringstour ambtenaren ruimte

Het was voor mij bijzonder om vanuit mijn rolstoel de transformatie te volgen. Opeens zag ik onzekere mensen: nog een stap zetten, nog beter luisteren of lippen lezen, een lift pakken die zij nooit eerder hebben gezien. Een lift die nota bene om de hoek is van hun werkplek.

ervaringstour ambtenaren ruimte
ervaringstour ambtenaren ruimte

Na deze ervaringstour in de regen gaven ze toe: nooit eerder hebben zij hun omgeving zo ervaren. Zij waren er niet van bewust wat mensen met een beperking beleven. Het leek haast onmogelijk om boodschappen te doen. Sommigen zouden zelfs overwegen om zich terug te trekken uit de samenleving. Het was ook bijzonder om te zien hoe zij na deze ervaring naar de foto-expositie Vrij rollen in Utrecht hebben gekeken. Gedachten als: dit heb ik net meegemaakt, nu snap ik het beter. En dan dacht ik: het is toch niet voor niets dat wij deze expositie hebben georganiseerd. Wellicht maken we er een traditie van.

expo Vrij rollen met ambtenaren
expo Vrij rollen met ambtenaren

De Week van Toegankelijkheid ging door. Als het over lekker vrij gaat, hoort het kunnen bezoeken van een horecagelegenheid er natuurlijk ook bij. Wij, de achterban van het Solgu hebben op woensdag met de wethouder Maarten van Ooijen geluncht. De wethouder luisterde naar onze tips om de fysieke en sociale toegankelijkheid van onze stad uit te breiden. Ik was voor een verplichte ervaringstour voor elke ambtenaar aan het pleiten. De mede-initiatiefnemer en organisator van de foto-expositie Taco Nijhoff heeft het milder gemaakt: op z’n minst zouden ze naar de foto-expositie Vrij rollen in Utrecht kunnen kijken. Mijn oproep aan iedereen is: doe wat je zelf wilt!

 

Lunch met wethouder Maarten van Ooijen
Lunch met wethouder Maarten van Ooijen

Foto-expositie Vrij Rollen

De foto-expositie Vrij Rollen is vrij toegankelijk en hangt tot 31 oktober bij Burgerzaken op het Stadskantoor. Daarna gaan de foto’s mee op tournee met de voorstelling BuitenGewoon van het Stut Theater.

Nader kennismaken met

Andrea Schouw-Naphegyi: http://hoiutrecht.nl/de-diagnoseverzamelaar/

Taco Nijhoff: https://hoiutrecht.nl/als-je-moet-dan-moet-je/

Sietse van Berkel in het AD: Wereldkampioen BMX haalt jeugd weg achter de laptop.