Speeltuinen en speelplaatsen voor iedereen

schommel
schommels met nestschommel

Op 21 december 2021 sprak de voorzitter van het Solgu, Martijn van Andel, de gemeenteraad toe over speeltuinen en speelplaatsen in Utrecht.

“Fijn dat het Solgu u mag toespreken over aangepaste speelplaatsen in de gemeente Utrecht. Nu hoor ik u denken: Dat hebben we toch al? En dat is correct. Maar is het ook genoeg?

De rolstoeldraaimolen in de speeltuin van Stadsboerderij Griftsteede is natuurlijk een heel mooi voorbeeld van samen spelen in een speeltuin. Net als de nestschommel in De Hoef. Dit mooie voorbeeld geldt ook voor de modderkeuken in de speeltuin van het Bankaplein.

speeltuin Bankaplein
speeltuin Bankaplein

Waar ook op gelet moet worden bij de speeltuinen is de toegankelijkheid voor ouders met een hulpmiddel. Gebruik niet teveel zand of houtsnippers als valpreventie, maar denk hier ook aan de rubberen  tegels.

Het is raadzaam om het beweegpad en water gescheiden te houden. Dit voorkomt al te veel moddervorming waardoor het pad voor iedereen toegankelijk blijft, zodat niet ouder en kind allebei uitgeput zijn na een middagje speeltuin.

Als het klopt zijn er nu, eind 2021, vijf speeltuinen geschikt voor alle kinderen. Omdat kinderen met en zonder beperking nu heerlijk samen kunnen spelen spreken we hier dan ook van samenspeeltuinen.”

Lees meer