Speeltuinen worden samenspeeltuinen

Speeltuin voor kinderen met en zonder beperking
Speeltuin voor kinderen met en zonder beperking

Utrecht maakt in 2021 vijf speeltuinen beter toegankelijk. Zo kunnen álle kinderen er, met en zonder beperking, samen spelen.  Sinds april kunnen kinderen op nieuwe toestellen in de Samenspeeltuin van Stadsboerderij Eilandsteede spelen.

In de Utrechtse Samenspeeltuinen is een divers en uitdagend aanbod, waar alle kinderen aan kunnen meedoen. Toestellen, voorzieningen, activiteiten en andere aanpassingen voor iedereen, dus ook kinderen met een beperking.

Vijf samenspeeltuinen

De speeltuinen die in 2021 worden aangepast zijn Eilandsteede (Zuidwest) en Griftsteede (Noordoost) van beheerder Utrecht Natuurlijk, Bankaplein (West), Noordse Park (Noordwest) en De Albatros (Vleuten). Daarnaast is speeltuin De Hoef (Leidsche Rijn) al volledig toegankelijk. De vijf speeltuinen zijn naar verwachting eind 2021 klaar met de aanpassingen. Bij het inrichten van de Samenspeeltuinen werken gezinnen met kinderen met een beperking mee, speeltuinorganisaties en andere partners in de stad.

Voor iedereen

De nieuwe publieksfavoriet en trots van Eilandsteede is een staande xylofoon waarmee kinderen samen muziek kunnen maken. Ook liggen in deze speeltuin houten vlonders langs de rand van de zandbak, zodat kinderen in een rolstoel makkelijker bij de zandbak kunnen komen. Bij de avontuurlijke kastelen staan praatpalen, zodat kinderen die dit toestel niet kunnen beklimmen toch mee kunnen doen.

In de speeltuin van Stadsboerderij Griftsteede staat onder andere een rolstoeldraaimolen, waar kinderen in een rolstoel zelfstandig in kunnen. In speeltuin Bankaplein is een free run parcours en is een modderkeuken in aanbouw. Overal kan iedereen makkelijk bij de speeltoestellen. In speeltuin Noordsepark staan bomen voor meer schaduw bij de zandspeelplek en het zwembad. Binnenkort liggen de tegels strak waardoor de speeltuin beter toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Bij de Albatros is onlangs een Samenspeelonderzoek uitgevoerd. Aan de hand daarvan wordt bekeken welke aanpassingen er in deze speeltuin nodig zijn. In de loop van 2021 worden in de speeltuinen samenspeelclubs ontwikkeld die activiteiten organiseren die geschikt zijn voor iedereen.

Speelbelofte

Met deze Speelbelofte draagt Utrecht bij aan het landelijke SamenSpeelAkkoord. Dit is een netwerk waarin organisaties door het hele land samenwerken aan een speelcultuur en speelplekken waar iedereen mee kan doen. Kijk www.samenspeelakkoord.nl voor meer informatie.

Kijk op www.utrecht.nl/speeltuinen voor meer informatie over de speeltuinen in Utrecht.

Kijk ook op de tips voor Inclusieve Vrijetijdsbesteding

Lees meer op onze Nieuwspagina