Tentoonstelling ‘FC Utrecht vanuit het hart’ met blindentribune

Utrechts Archief: blindentribune FC Utrecht
Utrechts Archief: blindentribune FC Utrecht

Te zien van 1 juli t/m 9 januari 2022 in Het Utrechts Archief op de Hamburgerstraat

In Het Utrechts Archief staat sinds 1 juli een expositie van FC Utrecht, de club die dit jaar 50 jaar bestaat. Ook de blindentribune is nagemaakt. Destijds reikte het Solgu daarvoor een prijs uit.

Je ontmoet de helden, ziet de mooiste trofeeën én ontdekt dat FC Utrecht veel meer is dan alleen een voetbalclub. Want FC Utrecht is er niet alleen voor de supporters, maar zet zich ook in voor de jeugd, voor ouderen en vele anderen.

Alexander Roos van Het Utrechts Archief: “In de tentoonstelling die we samen met FC Utrecht maakten, zie je de hoogtepunten uit 50 jaar clubgeschiedenis én laten we zien wat de club allemaal buiten het veld doet aan sociale projecten. Denk aan het jaarlijkse kerstdiner voor ouderen, of aan de voorzieningen voor zieke kinderen, of blinden en slechtzienden.”

Wist je niet dat er voorzieningen voor blinden en slechtzienden in de Galgenwaard waren? Je kan zelf ervaren hoe het is om een wedstrijd in het stadion mee te maken, als je het spel niet (goed) kan zien. Je ploft zo neer in de kuipstoeltjes en met een druk op de knop start er een wedstrijd in. Via een telefoonhoorn wordt de wedstrijd begeleid. Een beetje zoals een live wedstrijdverslag op de radio zou klinken. “De wedstrijden van FC Utrecht worden niet altijd live op de radio uitgezonden, maar wel in het stadion”, vertelt Roos. Dan knippert het beeldscherm, tot het beeld uiteindelijk wegblijft. “Zo kunnen ook mensen met een visuele beperking de wedstrijd meemaken.”

Meer informatie van Het Utrechts Archief

Lees meer over de expo