Winnaar Toegankelijkheidsprijs 2020

De Roef uit Vleuten De Meern is de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2020. Wethouder Maarten van Ooijen feliciteerde het bestuur van Stichting Vrienden van De Roef gistermiddag van harte met hun eerste prijs. Meer dan 800 mensen hebben gestemd op een van de 8 kandidaten. De Roef kreeg zowel de meeste stemmen van het publiek als het beste oordeel van de vakjury en wint hiermee € 3.000,-. Hiermee gaan ze de website vernieuwen en toegankelijk maken en een nieuwe AED aanschaffen.

De tweede prijs, een geldbedrag van € 2.000,-, gaat naar Stichting Accessibility. De stichting zorgt al 20 jaar voor toegankelijk internet voor iedereen. Ze helpen bedrijven en organisaties om hun website toegankelijk te maken en geven adviezen en trainingen over toegankelijkheid. Altijd wordt hier een ervaringsdeskundige bij betrokken. Het kantoor van Accessibility zit in Utrecht en is – natuurlijk- toegankelijk.

De derde prijs, € 1.000,-, gaat naar Back UP Utrecht. Alle jongeren tussen de 18 en 26 jaar, die de weg even kwijt zijn door bijvoorbeeld dakloosheid of psychosociale problemen, zijn hier welkom. Het pand van Back UP is, volgens de richtlijnen, wat minder toegankelijk, maar als de toegang een probleem is dat zorgt Back UP voor begeleiding op een locatie die meer toegankelijk is.

Maarten van Ooijen, wethouder Zorg en Welzijn: “Eigenlijk vind ik alle genomineerden winnaars. Zij zijn een voorbeeld voor de stad en zorgen ervoor dat iedereen in Utrecht gewoon mee kan doen. Zoals spontaan naar een concert of een restaurant, een website kan raadplegen of kan sporten.”

Utrecht wil een stad zijn waar iedereen welkom is en die toegankelijk is voor iedereen. Dat betekent dat iedereen overal moet kunnen komen, informatie kan vinden en mee kan doen. Ook wanneer je in een rolstoel zit, slechtziend bent of een andere beperking hebt. Sinds 2014 moeten alle instellingen die subsidie krijgen van de gemeente Utrecht toegankelijk zijn of aan toegankelijkheid werken. Sinds 2015 looft Utrecht de Toegankelijkheidsprijs uit aan de instelling of activiteit die hier het best in slaagt.

Lees meer