Een kamer voor studenten met een beperking

Toen Anne begon met studeren, ging ze op zoek naar een kamer voor studenten met een beperking in Utrecht. Dit bleek een stuk ingewikkelder dan zij dacht. Uit haar ervaring blijkt dat een groot deel van de studentenhuizen helemaal niet toegankelijk is voor iedereen. Heb je zelf ook zo’n ervaring? Meld het ons!

Een kamer voor studenten met een beperking in Utrecht nodig?

Een kamer voor studenten met een beperking, ze zijn er, maar het vinden en bewonen van een van deze kamers is nog niet zo makkelijk. Ben jij een student in Utrecht op zoek naar een studentenwoning, maar lukt het vinden van een woning of het hospiteren niet? Dan zijn wij op zoek naar jou! Een studentenwoning vinden kan een lastige klus zijn, zeker als je een beperking hebt. Door middel van het verzamelen van ervaringsverhalen kunnen we meer bekendheid geven aan het zoeken van een studentenwoning. We komen op voor mensen met een lichamelijk beperking dus ook voor jou als student! Dus wil jij graag een studentenwoning in Utrecht, maar krijg je geen mogelijkheid voor een kamer door beperking? Misschien kunnen wij jou dan helpen.

Op zoek naar een kamer in Utrecht, Anne’s verhaal

Mijn naam is Anne en ik studeer aan de Universiteit Utrecht. Ik ben geboren met een groeistoornis. Maar buiten dat ben ik een echte studente die van gezelligheid houdt, zelfstandig is en graag een zo normaal mogelijk leven leidt. Niet zo gek dat ik bij aanvang van mijn studie op zoek ben gegaan naar een studentenkamer waarin ik mijn studententijd kon doorbrengen. Dat bleek echter een stuk ingewikkelder dan ik  dacht. De woningnood onder Utrechtse studenten is groot, dat is een feit. Maar de woningnood onder Utrechtse studenten met een functiebeperking blijkt nog veel groter. Mijn ervaring is dat het gros van de studentenhuizen helemaal niet toegankelijk is voor iedereen. Daarnaast lijken veel studentenhuizen met een hospiteerregeling nogal terughoudend te zijn om studenten met een functiebeperking een kamer aan te bieden, ze kiezen liever voor de ‘veiliger’ optie. 

Ook studentenorganisaties lijken het lastig te vinden om een passende woonplek aan te bieden. Zo is het niet altijd duidelijk waarom het voor iemand met een beperking zo ontzettend belangrijk is om bij aanvang van de studie woonruimte nabij de Hogeschool of Universiteit te hebben. Reizen is nu eenmaal erg belastend en kost meer energie als je een beperking hebt. Een kamer (met of zonder aanpassingen) is dan een oplossing. Mij is gebleken dat ook kamers met enige aanpassingen vaak al bezet zijn of zelfs toebedeeld aan studenten die helemaal geen aanpassingen nodig hebben! 

Denken&Tanken

Anne’s verhaal staat niet op zichzelf. Zij heeft zich aangesloten bij de studentenpoot van het Solgu: Denken&Tanken. Van daaruit zijn we (onder meer) bezig met de woningnood onder studenten met een beperking. We zetten ons in om meer bekendheid te geven aan dit probleem.  Denken&Tanken zet zich in om de woningnood onder Utrechtse studenten met een functiebeperking aan te pakken door in gesprek te gaan met beleidsambtenaren, gemeenteraadsleden, woningcorporaties en studentenhuisvesting.

Voortkomend uit die gesprekken is het convenant studentenhuisvesting gelanceerd. Mooi, maar hieraan kan nog veel verbeterd worden. Er staan immers weinig concrete actiepunten in als het gaat om Utrechtse studenten met een functiebeperking, dit in tegenstelling tot de actiepunten voor de andere (internationale) studenten.

Daarom hebben we jouw verhaal nodig! Wat speelt er onder de Utrechtse studenten met een functiebeperking die op zoek zijn of waren naar woonruimte? We formuleren concrete actiepunten en gaan opnieuw in gesprek met alle betrokken partijen.

Wil jij je verhaal met mij delen of heb je belangstelling voor Denken&Tanken? Ik ga graag met jou in gesprek!

Mail naar Roos, zij coördineert Denken&Tanken: r.hoelen@solgu.nl of bel: 06 50909580

Tot snel!