Meld je aan voor de Toegankelijkheidsprijs!

Utrecht wil een stad zijn die toegankelijk en welkom is voor iedereen. Sinds 2015 looft Utrecht de Toegankelijkheidsprijs uit. De instelling of activiteit die het beste toegankelijk is, wint. 

Gezocht: Kandidaten voor de Toegankelijkheidsprijs 2021

Is iedereen welkom? Kan iedereen meedoen? Meld je dan aan, of meld een organisatie aan waarvan je vindt dat ze goed bezig zijn met toegankelijkheid. De 3 winnaars winnen een geldbedrag van € 3.000, € 2.000 of € 1.000. Aanmelden kan tot 1 juni 2021.

Kandidaat aanmelden

Sinds 2014 moeten alle instellingen die subsidie krijgen van de gemeente Utrecht toegankelijk zijn of aan toegankelijkheid werken.

Wat is de Toegankelijkheidsprijs?

Met de Toegankelijkheidsprijs kun je € 3.000 winnen als je de eerste plaats bemachtigt. Iedereen moet dan mee kunnen doen ongeacht beperking of handicap. Dit kan van alles zijn: zorgen dat iedereen kan genieten van een concert of toneelstuk, zorgen dat iedereen kan dansen op de dansvloer, informatie op uw website duidelijk en makkelijk vindbaar maken voor iedereen of zorgen dat iedereen zich thuis voelt. De tweede prijs is een bedrag van € 2.000 en de derde prijs is € 1.000.

Toegankelijkheidsprijs 2021

De aanmelding voor de Toegankelijkheidsprijs 2021 is open! Tot 1 juni kun je je eigen organisatie of instelling aanmelden, maar ook een andere organisatie waarvan jij denkt dat ze goed bezig zijn met toegankelijkheid. Van 15 juni tot 15 september kan het publiek stemmen op de genomineerden. Het publiek bepaalt samen met de vakjury wie de winnaars zijn. Wethouder Maarten van Ooijen maakt in de Week van de Toegankelijkheid 2021, op 4 oktober om 15.00 uur bekend wie de prijs wint.

Voorbeelden toegankelijkheidsprijs

De winnaar van 2020: Vrienden van de Roef

Dienstencentrum De Roef biedt senioren uit de Meern een groot en gevarieerd aanbod aan activiteiten. Maar niet alleen aan hen. Ook veel senioren uit de omgeving komen graag naar De Roef.

De tweede en derde prijs

De winnaar van de tweede prijs was Stichting Accessibility. De stichting zorgt al 20 jaar voor toegankelijk internet voor iedereen. De derde prijs was voor Back UP Utrecht. Alle jongeren tussen de 18 en 26 jaar, die de weg even kwijt zijn door bijvoorbeeld dakloosheid of psychosociale problemen, zijn hier welkom.

Lees over de prijswinnaars van 2020

Eerdere prijswinnaars