Recht op mobiliteit: recht op hulpmiddelen?

Vul de vragenlijst recht op mobiliteit in van de vereniging Inclusie Nederland!

Ga direct naar de vragenlijst

Er zijn veel verschillende hulpmiddelen die mensen nodig kunnen hebben om ergens zelfstandig te komen. Denk bijvoorbeeld aan een rolstoel, scootmobiel of een aangepaste fiets of auto. Het kan ook gaan om een pas om met Valys te reizen of met Wmo-vervoer (bijvoorbeeld regiotaxipas). Een hulphond en vormen van assistentie en bemiddeling bij het reizen zijn ook voorbeelden. Het gaat om alles wat je nodig hebt om jezelf te kunnen verplaatsen, of het nu om kortere of langere afstanden gaat. Mobiliteit dus.

Vragenlijst

Ieder jaar stelt het College voor de Rechten van de Mens een monitorrapport op, waaruit blijkt hoe het met het VN-Verdrag Handicap/Chronische Ziekte gaat. De Monitor 2021 gaat over ‘toegang tot hulpmiddelen in het recht op persoonlijke mobiliteit’. De vereniging Inclusie Nederland vraagt jou als ervaringsdeskundige aan te geven welke knelpunten je hierbij ervaart. Met een vragenlijst verzamelen ze die en geven door aan het College. Het College bepaalt welke knelpunten verder worden onderzocht.

Dus grijp je kans en zorg dat jouw ervaringen met betrekking tot mobiliteit en de toegang tot hulpmiddelen niet ontbreken!

Je mag de vragenlijst voor jezelf invullen OF voor iemand die je ondersteunt. Hoe meer mensen deze vragenlijst invullen, hoe beter. Het is fijn als je de vragenlijst ook naar andere hulpmiddelengebruikers stuurt. Dat kan door hen deze link in een e-mail of Whatsapp bericht te sturen: https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/hulpmidden_recht_mobiliteit.

Ga direct naar de vragenlijst

VN-Verdrag

Het recht op persoonlijke mobiliteit staat beschreven in artikel 20 van het VN-verdrag. Dit recht houdt in dat je op het tijdstip en op de wijze van jouw keuze van A naar B moet kunnen komen tegen een betaalbare prijs. Ook als dat moeilijk is vanwege een beperking. De overheid moet waarborgen dat iedereen zich met de grootst mogelijke mate van zelfstandigheid kan verplaatsen. Hulpmiddelen kunnen nodig zijn om van dit recht te genieten. In lid b van artikel 20 staat dat je dan “toegang moet hebben” tot die hulpmiddelen. De overheid moet zorgen dat die hulpmiddelen jou ter beschikking staan tegen een betaalbare prijs.

Lees meer op de website